Sposób przygotowania białych robaków i pinki

Białe robaki oraz pinka są najczęściej stosowanymi przynętami w wędkarstwie wyczynowym czy rekreacyjnym. Używane w różnych metodach wędkarskich, spławikowych, gruntowych, itp. Dostępne są praktycznie w każdym sklepie wędkarskim. Najczęściej możemy je kupić w plastikowych, poręcznych opakowaniach. Niestety po otwarciu pudełeczka już tak przyjemnie nie jest. Robaki często przechowywane są w trocinach, wraz z upływem czasu wydzielają wilgoć – czyli się pocą. Powstaje nieprzyjemny zapach amoniaku. Robaki w takiej postaci(nieprzyjemny zapach) mogą negatywnie wpłynąć na rezultaty połowu. Ryba zwraca uwagę na pobierany pokarm, jeżeli chcemy złowić te większe i ostrożniejsze osobniki, musimy odpowiednio przygotować robactwo. Sposobów jest mnóstwo, poniżej przedstawiłem stosowany przeze mnie sposób przygotowania białych robaków i pinki.

Zawartość pudełeczek wsypuję na sitko z drobnymi oczkami – usuwam wszystkie drobne trociny i zanieczyszczenia.

Sposób przygotowania białych robaków i pinki, blog wędkarski, biały robak, pinka

Całość z sitka wsypuję do wiadra z wodą. Letnia woda z dodatkiem płynu do mycia naczyń(kilka kropel), myję robactwo mieszając dłonią – pozbywam się nieprzyjemnego zapachu.

Sposób przygotowania białych robaków i pinki, blog wędkarski, biały robak, pinka

Żywe przynęty osadzają się na dnie pojemnika, trociny wypływają na powierzchnie – odlewam nadmiar wody usuwając pływające zanieczyszczenia, następnie robactwo przelewam na sito.

Sposób przygotowania białych robaków i pinki, blog wędkarski, biały robak, pinka

Spłukuję przynęty kilka razy czystą wodą – usuwam ostatecznie pozostałe zanieczyszczenia.

Sposób przygotowania białych robaków i pinki, blog wędkarski, biały robak, pinka

Przesypuję zawartość sitka na ręcznik – możemy użyć również ręczników papierowych itp.

Sposób przygotowania białych robaków i pinki, blog wędkarski, biały robak, pinka

Zawijam robactwo w ręcznik i delikatnie dociskam – wilgoć wchłaniana jest przez materiał, nasze robaczki są już prawie suche.

Sposób przygotowania białych robaków i pinki, blog wędkarski, biały robak, pinka

Przynęty wsypuję do pojemnika z mąką kukurydzianą na około 15min. – ostateczny etap osuszania, mąka kukurydziana mocno wchłania wilgoć.

Sposób przygotowania białych robaków i pinki, blog wędkarski, biały robak, pinka

Całość jeszcze raz wsypuję na sito – w celu usunięcia mąki.

Sposób przygotowania białych robaków i pinki, blog wędkarski, biały robak, pinka

Tak przygotowane robactwo przesypuję do pudełek – można teraz dodać odpowiedniego zapachu np. zanęty czy któregoś z atraktorów.

Sposób przygotowania białych robaków i pinki, blog wędkarski, biały robak, pinka
Teraz możemy spokojnie wybrać się na ryby z pachnącymi i czystymi robakami 🙂  🙂  🙂

Udostęnij na:
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter